دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

مزارع خورشیدی راه‌حلی نوین برای کمبود آب 

مزارع خورشیدی راه‌حلی نوین برای کمبود آب 
مطالعات جدید نشان می‌دهد مزارع خورشیدی در ابعاد وسیع می‌توانند با تحریک ابر‌های بارانی در بیابان، مشکل کمبود آب آشامیدنی ساکنان این مناطق را حل کنند.
کد خبر : 896916

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از ساینس، مطالعه جدیدی که در نشریه علمی «دینامیک سیستم زمین» (Earth System Dynamics) منتشر شده است، نشان می‌دهد که مزارع خورشیدی وسیع در مناطق بیابانی می‌توانند مانند کاتالیزوری برای تشکیل ابر‌های بارانی عمل کنند و به‌طور بالقوه انقلابی در مدیریت منابع آب در مناطق خشک مانند امارات متحده عربی ایجاد کنند. 

در مناطقی که کمبود آب به دغدغه‌ای جدی تبدیل شده است، مانند امارات متحده عربی، از روش‌های سنتی مانند باروری ابر‌ها برای تحریک بارندگی استفاده می‌شود؛ اما یک مطالعه مدل‌سازی جدید به رهبری «اولیور برانچ» (Oliver Branch)، دانشمند آب و هوا از دانشگاه «هوهنهایم» (University of Hohenheim)، مکانیسم جدیدی را پیشنهاد می‌دهد. 

این مکانیسم بر اساس استفاده از گرمای تولیدشده توسط مزارع خورشیدی بزرگ برای تحریک جریان‌های هوایی است که می‌توانند منجر به طوفان‌های بارانی شوند. 

تیم برانچ بر خلاف مطالعات قبلی که مزارع خورشیدی بسیار بزرگ را در نظر می‌گرفتند، به سناریو‌های واقعگرایانه‌تر متمرکز شده و اثبات کرد که مزارع خورشیدی با مساحت بیش از ۱۵ کیلومتر مربع می‌توانند جریان‌های هوایی را که برای ایجاد ابر لازم هستند، به‌شدت تحریک کنند.

با این حال، علاوه بر تحریک جریان‌های هوایی وجود یک منبع رطوبت هوایی نیز ضروری است. این مدل نشان می‌دهد که باد‌های مرطوب از خلیج فارس می‌توانند این نقش را ایفا کنند. 

در شرایط بهینه، یک میدان خورشیدی ۲۰ کیلومتر مربعی می‌تواند بارندگی قابل توجهی را به همراه داشته باشد و به طور بالقوه آب ده‌ها هزار نفر را تأمین کند. 

برانچ و همکارانش علاوه بر امارات متحده عربی، مناطق دیگری مانند نامیبیا و شبه جزیره باجا مکزیک را نیز شناسایی کرده‌اند که برای این روش مناسب هستند. 

اولیور برانچ می‌گوید: اگر شواهدی ارائه شود که نشان دهد یک مزرعه خورشیدی بزرگ بارندگی تولید می‌کند، ممکن است این امر انگیزه‌ای برای گسترش آنها فراهم کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب